Zavřít

Úspěšné ukončení výuky pro 193 absolventů Středního odborného učiliště strojírenského ŠKODA

03. 07. 2012

Kategorie: Společnost

Mladá Boleslav, 3. července 2012 - 193 žákyň a žáků Středního odborného učiliště strojírenského ŠKODA nyní úspěšně ukončilo svoji profesní přípravu. Vlastní střední odborné učiliště založila automobilka v roce 1991. Ve své době šlo jedno v prvních soukromých středních učilišť v Česku, avšak první doložená zmínka o učňovském školství pochází již z roku 1947. Žáci na učilišti získávají ve tříletém nebo čtyřletém studiu odborné vzdělání v technických oborech. Studium je podle volby ukončeno udělením výučního listu nebo maturitou. Střední odborné učiliště ŠKODA navíc nabízí i možnosti nástavbového a dálkového studia.


„Velice nás těší vysoký počet absolventů ročníku 2012 a blahopřejeme všem žákyním a žákům k úspěšnému ukončení jejich studia," říká Bohdan Wojnar, člen představenstva pro personální záležitosti. „Kvalifikované odborné vzdělání na našem středním odborném učilišti nabízí dorostu vynikající profesní základ a podniku zajišťuje kvalifikované pracovníky zejména v technických oborech. V posledních letech jsme do výstavby a modernizace tohoto zařízení investovali několik desítek milionů korun. K rozvoji učiliště přispěla velkou měrou také odborová organizace OS KOVO při ŠKODA AUTO, a.s. v čele s jejím předsedou Jaroslavem Povšíkem," říká Wojnar.

Střední odborné učiliště strojírenské ŠKODA zaznamenává prakticky od svého založení neustále rostoucí zájem uchazečů. Plynule stoupá jak počet, tak i kvalita žákyň a žáků. Stále více žáků se při tom také rozhoduje pro čtyřletý studijní obor zakončený maturitou. „Jsme hrdí na silný zájem o naši nabídku odborného vzdělání. Ukazuje vysokou atraktivnost podniku jako zaměstnavatele. Především nás těší rostoucí poptávka ze strany žákyň," doplňuje Wojnar. Mezi žáky, kteří nově nastoupili v roce 2011, je 25 dívek - tolik jako nikdy předtím v jednom ročníku.

Ve školním roce 2012/2013, který začíná letos v září, zahájí své odborné vzdělávání s cílem získat výuční list asi 270 nových žáků. Nejoblíbenějšími učebními obory jsou automechanik, autoelektrikář a elektrikář. Přes 100 nových žáků navíc zahájí čtyřleté odborné vzdělání zakončené maturitou. Oborem, kde je poptávka nejsilnější, je specializace průmyslový logistik.

Ať již jsou to tříleté nebo čtyřleté učební obory - žáci získají komplexní odborné vzdělání v teorii i praxi. Vedle technických oblastí je těžiště kladeno na cizí jazyky. Žáci si mohou zvolit mezi angličtinou, němčinou a ruštinou. V rámci tříletého učebního oboru je povinný minimálně jeden cizí jazyk, pro obor logistika v průmyslu jsou předepsány dva cizí jazyky.

Praktická příprava zahrnuje vedle odborného vyškolení i důležité aspekty jako je dodržování bezpečnostních opatření a hospodárné zacházení se surovinami a energiemi. Ve vyšších ročnících se žáci již uplatňují i ve výrobě. Zde se učí, jak získané znalosti uplatnit v každodenní praxi. Tuto práci, odvedenou v rámci odborné přípravy, společnost ŠKODA AUTO i finančně odměňuje. Po úspěšném ukončení studia dostanou všichni absolventi nabídku pracovního místa od společnosti ŠKODA AUTO.

Kromě uvedených oborů vzdělání přináší škola další atraktivní nabídky pro odborné vzdělání a další vzdělávání. Patří sem obory nástavbového studia, tříleté dálkové studium pro zaměstnance automobilky a obor Strojně montážní práce se speciálními učebními plány.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz