Zavřít

Umělecká cena česko-německého porozumění pro předsedu představenstva společnosti ŠKODA AUTO

10. 10. 2013

Kategorie: Události

Mladá Boleslav/Praha, 10. října 2013 – Vysoké vyznamenání pro předsedu představenstva společnosti ŠKODA: Prof. Dr. h. c. Winfried Vahland získává letošní Uměleckou cenu česko-německého porozumění. Renomované vyznamenání oceňuje Vahlandův přínos pro ekonomickou spolupráci mezi Německem a Českou republikou. Udílení ceny proběhlo včera za přítomnosti významných osobností ekonomického a politického života obou zemí ve Valdštejnském paláci v Praze.

„Jsem touto cenou velice poctěn," řekl Vahland ve svém děkovném proslovu. „Ocenění vnímám i jako vyznamenání pro všechny škodováky na celém světě. Bez našich zaměstnanců by úspěch značky ŠKODA nebyl možný." Vahland je od září 2010 předsedou představenstva české automobilky. Od roku 2002 do roku 2005 pracoval ve společnosti ŠKODA AUTO jako člen představenstva za oblast ekonomie, dva roky z toho byl také místopředsedou představenstva.

Uměleckou cenu česko-německého porozumění uděluje od roku 1994 společně mnichovský Spolek Adalberta Stiftera, Unie pro dobré sousedství česky a německy hovořících zemí, Nadace Brücke-Most, Collegium Bohemicum, Pražský literární dům autorů německého jazyka a mezinárodní umělecký spolek pro arte vivendi. Vyznamenání je udělováno německým a českým osobnostem, které se zasloužily o zlepšení spolupráce mezi oběma zeměmi. Vedle Winfrieda Vahland byl v roce 2013 vyznamenán také Rudolf Jindrák, velvyslanec České republiky v Německu. Laureáty této ceny jsou známé osobnosti, jako například český politik Jiří Dienstbier, zesnulý v roce 2011, nebo bývalý prezident Spolkové republiky Německo Richard von Weizsäcker. Pro tuto ryze uměleckou cenu věnuje každoročně jeden český a jeden německý umělec jedno ze svých děl pro laureáta z druhé země.

Vahland podtrhl význam sjednocené Evropy pro mírové sbližování Východu a Západu a pro dobrý ekonomický rozvoj: „Evropa vytváří mír a prosperitu. Pro nás v koncernu Volkswagen a pro mě ve společnosti ŠKODA AUTO je to závazkem a výzvou k tomu, abychom k dalšímu rozvoji společnosti ŠKODA AUTO přistupovali s mimořádnou zodpovědností," říká Vahland. „Úspěch značky ŠKODA ukazuje, že Němci a Češi mohou společně vytvořit něco pozitivního. A mohu také říci, že jsme se stali přáteli."

V příštích letech chce česká automobilka dále růst. Do roku 2018 chce ŠKODA zvýšit celosvětové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. Jádrem Růstové strategie 2018 je největší modelová ofenzíva v historii automobilky. Jen v letošním roce představuje česká značka osm nových nebo přepracovaných modelů.

Vedle dobývání růstových trhů na celém světě sází ŠKODA i na posilování svých pozic v Evropě a na domácím českém trhu. Za tímto účelem společnost investuje do svých českých závodů. Jen v roce 2012 vzrostly hmotné investice automobilky o zhruba 46 procent na novou rekordní hodnotu 832 milionů eur, většina těchto investic směřovala do České republiky.

Jednou z největších investic do vývoje v České republice je výstavba nového centra pro vývoj agregátů, na kterou bylo vynaloženo zhruba 34 milionů euro. ŠKODA je jedinou automobilkou, která v České republice vyrábí a současně i vyvíjí. Pro výrobu modelů ŠKODA Rapid/Rapid Spaceback a nové generace modelu ŠKODA Octavia byl hlavní výrobní závod v Mladé Boleslavi významným způsobem rozšířen a modernizován. Závod společnosti ŠKODA AUTO ve Vrchlabí byl ve spolupráci s koncernem Volkswagen přestavěn v nový český high-tech-závod, kde z linky sjíždějí moderní dvouspojkové převodovky DSG pro vozy značky ŠKODA a další značky koncernu Volkswagen.

Důkazem mimořádného významu společnosti ŠKODA AUTO pro českou a středoevropskou ekonomiku je řada ocenění. Aktuální žebříček ‚Deloitte CEE TOP 500' oceňuje společnost ŠKODA AUTO jakožto největší výrobní podnik ve střední a východní Evropě. Již pošestnácté zvítězila automobilky v soutěži ‚Czech Top 100'. Cena ‚Investor dvacetiletí', udělená českým ministerstvem průmyslu a obchodu je uznáním vysokých investic společnosti ŠKODA AUTO. Od roku 1991 bylo do nové orientace automobilky investováno zhruba sedm miliard eur. Nejnovějším oceněním společnosti ŠKODA AUTO je cena ‚Rhodos', udělená automobilce jakožto podniku s nejlepší image v České republice v kategorii ‚nepotravinových produktů'.

ŠKODA AUTO zaměstnává na celém světě zhruba 26.400 osob, z toho 25.000 zaměstnanců v České republice. V uplynulých dvou letech vytvořila společnost zhruba 2.000 nových pracovních míst.

Prof. Dr. h. c. Winfried Vahland

Winfried Vahland se narodil 1. dubna 1957 v Německu. Vystudoval obor Strojírenství a ekonomické vědy na Technické univerzitě v Darmstadtu. Ekonomem byl promován na General Motors Institute v Michiganu/USA.

Svou kariéru v automobilovém průmyslu zahájil Vahland v roce 1984 v automobilce Opel, roku 1990 přešel k automobilce Audi, roku 1993 pak do koncernu Volkswagen AG. Od roku 1997 pracoval Vahland pro značku VW v Brazílii. Roku 2002 se stal členem představenstva společnosti ŠKODA AUTO, roku 2003 místopředsedou představenstva tamtéž. Od roku 2005 pracoval pro značku Volkswagen v Číně, naposledy jako viceprezident společnosti Volkswagen AG. Na Vysoké škole ekonomické v Praze získal v lednu 2006 čestný doktorát. V červenci 2006 bylo Winfriedu Vahlandovi uděleno čestné občanství města Changchun. V listopadu 2007 mu Shanghai Tongji University udělila titul ‚Advisory Professor'.

Od září 2010 je Prof. Dr. h. c. Winfried Vahland zpět v České republice a jako předseda představenstva řídí spolčenost ŠKODA AUTO a.s.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz