Zavřít

TISKOVÁ MAPA: Nová ŠKODA Rapid Spaceback - Mladistvá novinka mezi hatchbacky

28. 08. 2013

Kategorie: RAPID

Mladá Boleslav, 28. srpna 2013 – S vozem Rapid Spaceback rozšiřuje ŠKODA AUTO svou nabídku v silném tržním segmentu kompaktů. Poprvé tak v nižší střední třídě nabízí mladoboleslavská automobilka model, který spojuje tradiční geny značky ŠKODA s karoserií typu hatchback. Novinka, jejímž cílem je vyplnit prostor mezi modely Fabia a Octavia, svým svěžím a dynamickým stylem osloví zejména mladé zákazníky. Jak je pro vozy značky ŠKODA typické, Rapid Spaceback nabízí dostatek místa, řadu „Simply Clever" prvků, vysokou úroveň bezpečnosti, zajímavé možnosti individualizace, nízkou spotřebu a vynikající poměr ceny a nabízené hodnoty. Nabídka prostoru pro cestující ve voze Rapid Spaceback stanovuje v segmentu nová měřítka. Na evropské trhy bude novinka uváděna od října 2013.

„Nová ŠKODA Rapid Spaceback je pro naši značku milníkem. Otevírá nám dveře do strategicky důležitého segmentu hatchbacků nižší střední třídy," říká předseda představenstva ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Rapid Spaceback tuto třídu obohacuje: k oblíbené karoserii typu hatchback přidává kvality typické pro vozy ŠKODA. V novém designu naší značky působí Rapid Spaceback svěže a dynamicky. Je to zkrátka kompaktní vůz sportovního střihu, prostorný a praktický, ideální pro mladé lidi a rodiny."

Kompaktní vůz s dynamickým a svěžím designem

Precizní linie, dynamické kontury, dokonalé proporce a výrazná hra světla a stínu – šéfdesignér ŠKODA AUTO Jozef Kabaň a jeho tým odvedli skvělou práci. Nová ŠKODA Rapid Spaceback sází na čistý vzhled s mimořádným šarmem. Automobil na první pohled osloví sportovní svěžestí a dynamickou elegancí.

Boční profil modelu ŠKODA Rapid Spaceback má svébytný výraz. Charakterizují jej čisté tvary, dlouhý rozvor (2 602 mm) a ostrá, vysoká boční linie Tornádo. Mezi sloupkem C a D má Rapid Spaceback třetí boční okno. To – spolu s velkorysým prosklením dveří a štíhlými sloupky karoserie – napomáhá k pocitu vzdušnosti, světlosti a útulnosti uvnitř vozu, stejně jako dobrému výhledu ven. Celkově je silueta novinky v porovnání s konvenčními hatchbacky sportovnější a protaženější. Tím se Rapid Spaceback opticky a funkčně odlišuje od konkurence.

Velký důraz je kladen na individualizaci. Z tohoto pohledu má nezastupitelnou roli rozměrná, na přání dodávaná panoramatická střecha, která sahá od hrany čelního skla až na záď. Je nejen stylová, ale také funkční: v interiéru vytváří prosvětlenou a vzdušnou atmosféru. Prosklená střecha má velikost 1 713 × 1 155 mm a nabízí průhledovou plochu 1 210 × 780 mm, takže cestující mají dobrý výhled na oblohu.

Ještě atraktivnější je panoramatická střecha modelu Rapid Spaceback v kombinaci s prodlouženým zadním sklem. V tom případě se tmavá skleněná plocha táhne od hrany čelního skla až do poloviny pátých dveří. Černě tónované prodloužené zadní sklo končí zhruba o deset centimetrů níže než běžné zadní sklo. Díky těmto dvěma novým stylistickým prvkům je Rapid Spaceback nezaměnitelným rodinným automobilem s nádechem exkluzivity a individuality.

Sportovní charakter modelu Rapid Spaceback podtrhuje design zádě. Na přitažlivosti jí přidává velké prosklení. Černý difuzor a odrazky v zadním nárazníku podtrhují horizontální orientaci, stejně jako široká koncová světla, která do tmy svítí poznávacím znamením značky ŠKODA – písmenem C. Vizuální dojem z celku dotváří centrálně umístěné logo s okřídleným šípem; nalevo od něj je nápis ŠKODA, napravo pak označení modelu RAPID.

Design přídě prvního hatchbacku značky ŠKODA v nižší střední třídě má charakteristické rysy modelové řady Rapid: výrazná mřížka chladiče s 19 vertikálními lamelami v chromovaném rámečku, logo automobilky na prominentním místě na přední kapotě, uspořádání hlavních světlometů a mlhových světel do tvaru čtyřlístku. Už při zahájení prodeje bude pro Rapid Spaceback na přání paket Xenon, který kromě xenonových světlometů obsahuje i mlhovky s Corner funkcí.

Atraktivní svou promyšleností a velkorysou prostorností

„Rapid Spaceback je díky své atraktivní kombinaci prostornosti, funkčnosti a designu obohacením segmentu kompaktních vozů," říká Werner Eichhorn, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu. „Jak už je pro značku ŠKODA typické, Rapid Spaceback nastavuje nová měřítka ve své třídě v oblasti nabídky místa pro cestující," dodává Eichhorn. Ačkoli je novinka o téměř 18 cm kratší než Rapid, prostorové podmínky pro posádku jsou u obou modelů stejně velkorysé. Mezi kompaktními hatchbacky Rapid Spaceback exceluje v nabídce místa před koleny (64 mm) a pro hlavy cestujících vzadu (980 mm). Objem zavazadlového prostoru patří s 415 litry, resp. s 1 380 litry při sklopených zadních sedadlech k nejlepším hodnotám ve třídě.
S touto velkorysou nabídkou prostoru se snoubí řada „Simply Clever" prvků. Nový Rapid Spaceback může mít mezipodlahu, kterou lze zavazadlový prostor horizontálně rozdělit do dvou částí. Mladoboleslavský hatchback navíc nabízí tatáž užitečná řešení, známá již z modelu Rapid. Patří sem škrabka na led ve víčku palivové nádrže, jištěném centrálním zamykáním, dále reflexní vesta pod sedadlem řidiče, oboustranný koberec na podlaze zavazadlového prostoru nebo koš na odpadky ve dveřích. Nechybí ani nejrůznější držáky, například na parkovací lístky, multimediální zařízení nebo nápoje. Plato zavazadlového prostoru lze zasunout na výšku za zadní opěradla.

Interiér nového modelu Rapid Spaceback mimo jiné zaujme také sportovními tříramennými volanty, elegantními dekoračními lištami a novými potahovými látkami.

Bezpečnost na vysoké úrovni

Tak jako jiné vozy značky ŠKODA, i nový Rapid Spaceback poskytuje vysoký standard bezpečnosti. V případě kolize chrání posádku rozsáhlý bezpečnostní paket. Do něj patří mimo jiné čelní, boční a hlavové airbagy, tříbodové bezpečnostní pásy (vpředu výškově stavitelné a s přitahovači) a výškově stavitelné hlavové opěrky. V zemích EU zahrnuje nabídka prvků aktivní bezpečnosti standardně systémy ABS a ESC. Volitelně lze objednat xenonové světlomety, kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách, mlhové světlomety s Corner funkcí nebo asistent rozjezdu do kopce.

S uvedením modelu Rapid Spaceback přichází v modelové řadě Rapid poprvé na trh také elektromechanické servořízení C-EPS (Column-Electric Power Steering). Otáčet volantem nyní řidiči nepomáhá hydraulika, ale programově řízený elektromotor, který pracuje v závislosti na aktuální rychlosti a je umístěn na sloupku řízení. Odpadá tak hydraulický prvek včetně čerpadla, hadic a hydraulické kapaliny. Výhody jsou jasné: nižší hmotnost a menší konstrukční rozměry.

Čtyři benzinové a dva naftové motory

Už při zahájení prodeje bude ŠKODA Rapid Spaceback v Evropě nabízena se čtyřmi benzinovými a dvěma naftovými motory. Výkonová paleta moderních agregátů sahá od 55 kW do 90 kW. Se startem modelu Rapid Spaceback zažívá svou premiéru v modelové řadě Rapid naftový motor 1,6 TDI/66 kW. V nabídce doplňuje stávající jednotku 1,6 TDI o výkonu 77 kW. Ve variantě GreenLine má Rapid Spaceback s tímto motorem (1,6 TDI/66 kW) a manuální převodovkou spotřebu 3,8 l/100 km, emise CO2 činí 99 g/km. Vedle ručně řazené převodovky je nový agregát k dispozici také s dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou DSG. Pro všechny motory TSI a TDI – s výjimkou kombinace 1,6 TDI/66 kW s DSG ¬– existují i varianty Green tec se sníženou spotřebou.

Paleta benzinových motorů zahrnuje čtyři jednotky. S manuální převodovkou se kombinují tříválec 1,2 MPI/55 kW a čtyřválec 1,2 TSI ve výkonových variantách 63 kW a 77 kW. Vrcholným pohonem pro Rapid Spaceback je motor 1,4 TSI/90 kW, nabízený výhradně v kombinaci s dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Největší modelová ofenzíva v historii automobilky

S vozem ŠKODA Rapid Spaceback rozšiřuje automobilka svou nabídku mezi modely Fabia a Octavia o žádanou variantu s karoserií hatchback. Již od konce roku 2011 se přitom na indickém trhu úspěšně prodává ŠKODA Rapid jako sedan. V loňském roce ho následoval jeho „evropský bratr" s dvouprostorovou karoserií a splývavou zádí. Nedávno vstoupila na čínský trh místní varianta sedanu Rapid. Do konce července 2013 bylo na celém světě prodáno více než 75 000 vozů spadajících do modelové rodiny Rapid.

ŠKODA Rapid Spaceback je nejmladší novinkou uvedenou v rámci největší modelové ofenzívy 118leté historie automobilky. ŠKODA AUTO v příštích letech obnoví celou svou modelovou paletu a rozšíří ji do dalších segmentů. V průměru každých šest měsíců přijde na trh jeden nový nebo přepracovaný vůz. Modelová ofenzíva je jádrem „Růstové strategie ŠKODA 2018". Do té doby mají prodeje značky vzrůst minimálně na 1,5 milionu vozů ročně.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz