Zavřít

Nově od roku 2014: Zaměstnanci společnosti ŠKODA AUTO podporují obecně prospěšné organizace

16. 12. 2013

Kategorie: Společnost

Mladá Boleslav, 16. prosince 2013 – Od roku 2014 budou zaměstnanci výrobních závodů společnosti ŠKODA AUTO v České republice pořádat průběžnou zaměstnaneckou sbírku. Společnost pak vybraný obnos navýší o stejnou částku, a tak jí zdvojnásobí. Celkový výnos sbírek bude věnován ve prospěch obecně prospěšných projektů v České republice, a to v oblastech vzdělání, pomoc dětem, bezbariérová mobilita a bezpečnost silničního provozu. Pětina prostředků, které dorovnává společnost ŠKODA AUTO, podpoří dětský domov v indickém Aurangabadu. Tato iniciativa, na které se dohodla ŠKODA AUTO a odborová organizace KOVO, bude zahájena 1. ledna 2014.

Budoucí příjemci výtěžku zaměstnaneckých sbírek v letech 2014 a 2015 jsou již známi. Zaměstnanci společnosti ŠKODA AUTO si je sami vybrali z 244 navržených projektů. Částka, která z každoroční dobrovolné sbírky vzejde, bude věnována ve prospěch pěti obecně prospěšných organizací v České republice, konkrétně společností Člověk v tísni, Život dětem, Linka bezpečí, Helppes  a Bezpečně na silnicích. Částku vybranou zaměstnanci navýší ŠKODA AUTO v obou letech projektu na dvojnásobek. Příslušné memorandum bylo slavnostně podepsáno zástupci společnosti ŠKODA AUTO, Odborů KOVO a všech pěti vybraných organizací ve Vzdělávacím centru Na Karmeli v Mladé Boleslavi. V memorandu jsou stanovena pravidla transparentního využití věnovaných finančních prostředků.

„Zaměstnanecká sbírka je skvělým angažmá našich zaměstnanců a svědčí o ochotě každého jednotlivce pomoci," říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bohdan Wojnar. „S navýšením vybrané částky na dvojnásobek společnost ŠKODA AUTO ráda přispěje k podpoře těchto výborných projektů," dodává Bohdan Wojnar.

Jaroslav Povšík, předseda Odborů KOVO MB při společnosti ŠKODA AUTO, doplňuje: „Zaměstnanci společnosti ŠKODA AUTO a Odbory KOVO se mnoha způsoby angažují při pomoci těm, kteří neměli v životě tolik štěstí. Těší nás, že v podobě zaměstnanecké sbírky máme teď ve společnosti ŠKODA AUTO k dispozici jasný a transparentní nástroj."

Výběr pěti tuzemských neziskových organizací, které budou v letech 2014 a 2015 podpořeny, proběhl formou hlasování zaměstnanců společnosti ŠKODA AUTO. V prvním kole zaměstnanci nominovali celkem 244 projektů, 16 z nich postoupilo do finále. V tajném hlasování si mohl každý zaměstnanec vybrat své favority. Hlasování se zúčastnilo 12.166 zaměstnanců společnosti ŠKODA AUTO. Pět organizací, které získaly nejvíce hlasů, budou v příštích dvou letech získávat prostředky z těchto sbírek.

Iniciativa Život dětem podporuje především nemocné děti ze sociálně slabých rodin. V oblasti podpory dětí a mládeže je aktivní také renomovaná organizace Linka bezpečí, poskytující poradenství dětem a mladistvým, kteří hledají pomoc. V oblasti bezpečnosti silničního provozu byla zvolena organizace Bezpečně na silnicích. Těžištěm její činnosti je vzdělávání rodičů, ale například i policistů a učitelů. ŠKODA AUTO je dlouholetým partnerem této organizace. Rovněž Člověk v tísni, vítězná nezisková organizace v prioritě „Přístup ke vzdělávání", je dlouholetým partnerem ŠKODA AUTO. Uspěla se svým projektem předškolních klubů pro děti z rodin, žijících v podmínkách sociálního znevýhodnění. „Se sbírkami zaměstnanců ŠKODA AUTO máme velmi pozitivní zkušenosti již z doby povodní v roce 2010 i letos v červnu," potvrzuje ředitel organizace Šimon Pánek a dodává: „V obou případech patřila společnost ŠKODA AUTO mezi největší korporátní dárce." Pátou obecně prospěšnou organizací, která bude od roku 2014 získávat peníze ze zaměstnanecké sbírky, je Helppes – centrum pro výcvik asistenčních psů pro lidi s postižením.

Pětina prostředků, věnovaných společností ŠKODA AUTO, bude předána dětskému domovu Vasantrao Naik v indickém Aurangabádu, který automobilka podporuje od roku 2012. Finanční prostředky byly dosud použity na vybudování hygienického zázemí, učebny, zajištění pitné vody, rekonstrukci kuchyně a úpravu okolí dětského domova včetně hřiště.

Zavedení zaměstnanecké sbírky je další důležitou součástí rozsáhlého programu společenské odpovědnosti automobilky a jejích zaměstnanců na domácím českém trhu. ŠKODA AUTO realizuje řadu projektů v sociální, ekologické, kulturní a sportovní oblasti. Společenská odpovědnost je pro společnosti ŠKODA AUTO mnohem více než jen heslem, automobilka jí cíleně a aktivně realizuje pomocí řady opatření a projektů. Dalším vynikajícím příkladem iniciativy, podporované jak automobilkou, tak jejími zaměstnanci, je ekologická akce ‚Za každý prodaný vůz v České republice jeden strom'. Dosud bylo od roku 2007 zasazeno více než 423.000 nových stromů, z toho jich jen v letošním roce přibylo téměř 60.000. Zaměstnankyně a zaměstnanci společnosti ŠKODA AUTO se na tomto ekologickém projektu aktivně podílí.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz