Zavřít

Kopecký propaguje značku ŠKODA v Austrálii

20. 06. 2014

Kategorie: Motorsport

Caloundra, 20. června 2014 – Jan Kopecký je v Austrálii poprvé, ale „země protinožců" si už teď získala jeho srdce. „Lidé tu jsou velice přátelští a příroda je prostě ohromující," říká český jezdec nadšeně. Jakožto mistr Evropy je skvělým vyslancem značky ŠKODA na opačném konci světa – a má svým startem na „International Rally of Queensland" v sobotu a v neděli pomoci značce k dalšímu vzestupu. Druhou špičkovou posádkou ve voze Fabia Super 2000 jsou obhájci titulu Gaurav Gill a Glenn Macneall.

„Obě vítězství vozů ŠKODA v australské rally v posledních letech vzbudila velký mediální ohlas a značce pomohla," říká Pavel Hortek, šéf týmu ŠKODA MRF.

Jan Kopecký s navigátorem Pavlem Dreslerem se ve svém volném čase samozřejmě vydali také na poznávací cestu po překrásném Queenslandu, který je od Mladé Boleslavi vzdálený přes 14.000 kilometrů. Součástí této cesty byla i návštěva zoologické zahrady, kde si posádka prohlédla klokany a další exotická zvířata jako koaly a vombaty. Oba také při plavbě v kajaku prozkoumali mořské pobřeží. „Bylo to pěkné odreagování od jinak hektického programu rally," pochvaloval si Kopecký: „Ale koneckonců tu nejsme na dovolené."

Proto jej i s jeho navigátorem před třetím startem letošní sezóny Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) v prvních dnech v Austrálii také čekal tvrdý tréninkový program. Při příjemných teplotách do 20°C – v Austrálii je teď právě zima – si oba uběhli osmikilometrový okruh po Sunshine Coast. „Ostatní běžci nás tam zdravili přátelským 'G'day'," referuje Kopecký viditelně potěšený příjemným chováním Australanů.

Ve středu bylo na programu ještě fotografování a televizní natáčení, při němž se posádka před kamerami na pláži v Caloundře představila ve člunu a se státní vlajkou. Ve čtvrtek pak úřadující mistr Evropy a jeho navigátor definitivně přepnuli do soutěžního režimu. Vždyť po jednom vítězství a jednom druhém místě v dosavadním průběhu chtějí i o tomto víkendu získat pro značku ŠKODA dobrý výsledek. To by bylo dalším důvodem k tomu si Austrálii ještě více zamilovat.

Víte že ...

... ŠKODA je na australském trhu zastoupena od roku 2007? Prvním nabízeným modelem byla Octavia, dnes se tu prodávají modely Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Superb, Superb Combi, Yeti a Rapid Spaceback.

... „u protinožců" se většinou prodávají dobře vybavené modely se silnými motory? 40 procent prodejů modelu Octavia například připadá na verzi RS.

... ŠKODA prodala loni v Austrálii 3.555 vozů?

... ŠKODA v rámci APRC vyhrála „International Rally of Queensland" už dvakrát? V roce 2012 triumfoval Australan Chris Atkinson s vozem Fabia Super 2000, v roce 2013 zvítězil Fin Esapekka Lappi.

... ŠKODA po obou vítězstvích v tradiční australské rallye získala také titul APRC? V roce 2012 se šampionem APRC stal Chris Atkinson, v roce 2013 byl rallyovým králem australsko-pacifického regionu korunován Gaurav Gill.

... Austrálie je s plochou 7,7 milionů kilometrů čtverečních šestou největší zemí na světě? Jen samotné pobřeží je dlouhé 35.876 kilometrů.

... australský „Velký bariérový útes" na pobřeží Queenslandu je největším útesem na světě? Je dlouhý 2.300 kilometrů a je největší strukturou na světě, vytvořenou živými organismy.

Číslo „International Rally of Queensland": 20

V minulém roce zajeli oba řidiči vozů ŠKODA na „International Rally of Queensland" ve všech dvaceti hodnocených rychlostních zkouškách nejlepší časy. Esapekka Lappi byl nejrychlejší ve 13 rychlostních zkouškách a nakonec vyhrál i celou rally. Pozdější šampion APRC Gaurav Gill dosáhl sedmi nejlepších časů.

Asijsko-pacifické mistrovství (APRC), výsledky hodnocení značek po dvou ze šesti podniků:
1. ŠKODA, 75 bodů; 2. Proton, 36; 3. Mitsubishi, 32; 4. Renault, 25; 5. Subaru, 13

Asijsko-pacifické mistrovství (APRC), výsledky hodnocení jezdců po dvou ze šesti podniků:
1. Gaurav Gill, 66 bodů; 1. Jan Kopecký, 66; 3. Michael Young 36, 4. Mark Pedder, 32; 5. Tom Wilde 25

 

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz