Zavřít

Juho Hänninen zkompletoval ve Finsku hattrick

30. 07. 2011

Kategorie: Motorsport

Finský šampion zvítězil na své domácí rally již potřetí
Druhý Red Bull ŠKODA tým Gassner /Wüstenhagenová v cíli na čtvrté pozici
Red Bull ŠKODA tým zanechal ve Finsku skvělý dojem
Lídři SWRC Hänninen s Markkulou obhájili loňské vítězství, zkompletovali hattrick a zvýšili náskok v čele šampionátu

V Jyväskylä, 30. července 2011 – Suverénní výkon předvedl celý tým Red Bull ŠKODA na finské rally a připsal si druhé vítězství v řadě. Juho Hänninen se skvěle vyrovnal s tlakem na domácí rally a po prvenství na Rally Acropolis zvítězil přesvědčivým způsobem i na dalším podniku z kategorie „klasických", Rally Finsko. Zkompletoval tím s Mikkou hattrick na místní rally a navýšili společně náskok v čele šampionátu. Skvělý týmový výsledek byl završen čtvrtým místem Gassnera s Wüstenhagenovou.

O rušnou atmosféru se na finské rally staralo až 450 tisíc fanoušků, kteří ve třech dnech navštívili místní tratě. Po celou dobu soutěže též vydrželo počasí a celá rally se tak jela ve finských lesích víceméně na suchu. Juho předvedl svým krajanům perfektní podívanou, první den to však v sekundovém souboji s Tänakem stačilo jen na druhé místo. Sedm vyhraných rychlostních zkoušek z osmi vyneslo druhý den Hänninena s Markkulou jasně do čela. Tänak v souboji o první pozici navíc vylétl mimo trať a než se mu podařilo vrátit se zpět, významně ztratil. Poslední den Juho s přehledem kontroloval pozici lídra, přesto však - i přes jasný náskok – dokázal zvítězit v dalších čtyřech rychlostních zkouškách a v cíli měl náskok 2:37 na druhého Martina Prokopa.

Juho byl v cíli nesmírně šťastný: „Strašně moc jsem toužil po tomto vítězství – a dokázali jsme to! Cítím neskutečné vzrušení, když letím plnou rychlostí zdejšími lesními cestami. Toto je ryzí rally a jsem celému týmu vděčný za skvěle připravené auto. Jeli jsme pořád konstantně rychle a bez zbytečného rizika, dávali jsme pozor na kameny a drželi správnou stopu. Získané body jsou moc důležité do hodnocení šampionátu."

Gassner s Wüstenhagenovou se po všechny tři dny vyvarovali chyb a navíc byli i dostatečně rychlí. Při svém prvním startu na rally v zemi tisíce jezer a skoků byli dva dny blízko pódiu, museli se však nakonec spokojit se čtvrtou pozicí.

Hermann byl také spokojený: „ Jsem za čtvrté místo na rally, kde jsou rychlosti často až šílené, rád. Zvykali jsme si na místní podmínky erzetu od erzety a vytěžili z toho maximum. Brzy jsme také přivykli zdejší rychlosti. Chtěli jsme mixem rychlosti a rozumu posbírat co nejvíce zkušeností a bodů a to se nám podařilo."

Oba jezdce doplnil též spokojený šéf týmu Raimund Baumschlager: „Velký kompliment pro celý tým. Když dojedeš do cíle s oběma vozy, k tomu bez problémů a ještě na prvním a čtvrtém místě, pak je ve světě rally pro nás vše v pořádku. Juho udělal další důležitý krok směrem k titulu mistra světa.

Dalším podnikem v programu Red Bull ŠKODA týmu je německá ADAC Deutschland Rally (18.-21. srpna), která se jede v nejznámější vinařské oblasti Německa kolem města Trier. Tým se tam představí opět v plné síle s cílem získat další body na cestě k titulu mistra světa.

Stav SWRC po pěti závodech:

Hänninen (ŠKODA) 86 b.
Prokop (Ford) 68b.
Tänak (Ford) 55b.
Sousa (Ford) 51b.
Gassner (ŠKODA) 49b.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz