Zavřít

Dlouhé rovinky, daleké skoky: ŠKODA má při svém debutu v Estonsku šance na získání bodů

18. 07. 2014

Kategorie: Motorsport

Otepää, 18. července 2014 – ŠKODA má po prvním dni „vysokorychlostní" rally v Estonsku šance na získání bodů. Na sedmé rally této sezóny Mistrovství Evropy (ERC) figuruje finské duo Esapekka Lappi/Janne Ferm ve voze Fabia Super 2000 na pátém místě. Vedoucí posádka šampionátu se tak dostala těsně před Seppa Wieganda a Franka Christiana: Oba mladící z týmu ŠKODA AUTO Deutschland jsou v dalším továrním voze na šestém místě.

Rally Estonia je jako nováček v kalendáři ERC velkou neznámou tohoto léta. Ani tovární tým ŠKODA Motorsport, ale ani oba jezdci se ještě rally v blízkosti zimního střediska v jižním Estonsku nezúčastnili. Jezdci ŠKODA tak postupovali první den této soutěže raději takticky.

"Tady v Estonsku jsou tratě neuvěřitelně rychlé a sebemenší chybička může znamenat okamžitý konec", říká Lappi. "Rychlostní zkoušky jsou ještě rychlejší, než u mě doma ve Finsku. Mohl jsem určitě jet ještě rychleji, ale pak bych překročil hranici, kdy by riziko bylo neúnosné. Musím také myslet na celkové pořadí v mistrovství, kde bych si chtěl odnést co nejvíce bodů. Dalším bodem je také to, že místní piloti, kteří v celkovém hodnocení ERC nehrají důležitou roli, zde mají výhodu nasbíraných zkušeností, které v pátek také maximálně využili. Jedna věc je ale jasná: V sobotu chceme daleko více."

Před finálovým dnem Rally Estonia se trojice estonských závodníků dostala mezi TOP 4. „Kompliment místním matadorům. Jejich tempu jsme ne úplně stačili", říká k tomu Wiegand. „Na takto rychlých klasifikačních zkouškách jsem ještě nejel. Ale mohu říci: opravdu mě to tady baví! Mohli jsme jet trochu rychleji, ale nejdůležitější je, že jsme neudělali žádné chyby. V sobotu chci rozhodně dojet do cíle a na další rally jet jako celkově druhý v pořadí ERC."

Druhý den Rally Estonia, největším podniku automobilových soutěží v baltských zemích, je na programu dalších 107,88 kilometrů na šotolině, které jsou rozděleny do šesti rychlostních zkoušek. Cílem rally je druhé největší estonské město Tartu, kde budou v sobotu od 20:45 hodin místního času (19:45 hodin středoevropského času) vyhlašováni vítězové.

Číslo dne: 8.250

Maximální počet otáček vozu ŠKODA Fabia Super 2000 je 8.250 ot/min – poté elektronika motoru agregátu o výkonu 279 - koňských sil s pohonem na všechna čtyři kola otáčky automaticky sníží. Na žádné jiné rally ERC k tomu nedochází tak často, jako na těchto extrémně rychlých šotolinových tratích v Estonsku. V pátek dosáhly obě dvojice s vozy ŠKODA Fabia Super 2000 v některých zkouškách rychlosti nad 126 km/hod. Pro srovnání: Na tradičně rychlé asfaltové rally v belgickém Ypres před čtyřmi týdny byla maximální rychlost „pouhých" 115 km/hod.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz