Zavřít

Nová ŠKODA Octavia RS: Světová premiéra v Goodwoodu

11. 07. 2013

Kategorie: OCTAVIA III

Mladá Boleslav/Goodwood, 11. červenec 2013 – Nejrychlejší sériová ŠKODA Octavia všech dob byla oficiálně představena na více než symbolickém místě. Pro světovou svého nejnovějšího modelu, který dosahuje rychlosti 248 km/h, totiž ŠKODA AUTO zvolila legendární Festival rychlosti v Goodwoodu. Fanoušci značky, zákazníci, novináři i fandové motorsportu si mohli dnes poprvé naživo prohlédnout nový sportovně laděný model značky ŠKODA.

Nová ŠKODA Octavia RS je jednou z horkých novinek letošního ročníku Festivalu rychlosti. Po exkluzivní světové premiéře před skupinou vybraných mezinárodních novinářů bude nejnovější model značky ŠKODA vystaven čtyři dny v expozici ŠKODA AUTO přímo u závodní trati. Bezprostředně před odhalením novinky v pavilonu značky ŠKODA projely čtyři nové vozy ŠKODA Octavia RS po legendární závodní trati v Goodwoodu. Tisíce fanoušků motorsportu tak mohli posbírat první dojmy z nového sportovně laděného modelu ŠKODA.

„Nedokážeme si představit lepší místo pro světovou premiéru nejrychlejšího modelu Octavia všech dob než Festival rychlosti v Goodwoodu," říká předseda představenstva ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Desetitisíce motoristických fanoušků sem přicházejí, aby na vlastní kůži zažily atmosféru prosycenou sportovními zážitky. A přesně to jim nabízí nová Octavia RS. Naše novinka je nejen rychlejší, ale také větší, prostornější a praktičtější než kdykoliv předtím. Je to sportovní třída sama pro sebe," dodává Vahland.

Nová Octavia RS přesvědčí hodnotami výkonu i spotřeby. Na výběr je mezi dvěma dvoulitrovými přeplňovanými čtyřválci: benzinový dosahuje nejvyššího výkonu 162 kW (220 k), naftový pak 135 kW (184 k). Ve srovnání s druhou generací modelu Octavia RS nabízí nové motory vyšší výkon při současném snížení spotřeby až o 19 %. Maximální rychlost novinky je až 248 km/h.

Festival rychlosti v Goodwoodu patří mezi nejprestižnější setkání příznivců rychlých automobilů. Do jihoanglického hrabství Sussex každý rok přiláká desetitisíce motoristických nadšenců a také řadu známých osobností. V areálu na ně čekají závodní a soutěžní speciály, malosériové i velkosériové sportovní vozy či závodní motocykly z nejrůznějších historických epoch. Od roku 2007 se v rámci „festivalu" koná „Forest Rally Stage" – atraktivní závod na 2,5 km dlouhé šotolinové trati.

Největší modelová ofenzíva v historii značky

S novou generací modelu ŠKODA Octavia RS pokračuje česká automobilka v největší modelové ofenzívě své historie. Cílem je zvýšit prodeje značky do roku 2018 na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. „Rok 2013 je rokem nových modelů," říká Vahland. V tomto roce uvede ŠKODA AUTO na trh osm nových nebo přepracovaných modelů. Do konce roku 2015 automobilka obmění celou svou modelovou paletu a rozšíří ji i směrem do nových, důležitých segmentů.

V rámci Růstové strategie 2018 ŠKODA AUTO v uplynulých dvou letech podstatně zvýšila své prodeje. V roce 2012 automobilka na celém světě prodala 939 200 vozů, což představuje nový prodejní rekord, již osmý v řadě. Od začátku roku 2013 do konce června dodala značka svým zákazníkům na celém světě 464 600 vozů, což představuje pokles o 5,8 procent. „Očekávali jsme, že v první polovině roku – s ohledem na náběh nové generace modelů Octavia a Octavia Combi – nedosáhneme úrovně prodejů z loňského roku. Také jsme se nemohli ubránit vlivu některých slábnoucích trhů," říká Werner Eichhorn, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu. „Pokud jde o druhou polovinu roku, jsme opatrně optimističtí. Nové modely nám poskytnou příznivý vítr do zad," dodává Eichhorn.

Úspěchy v motoristickém sportu

Nejrychlejší a nejvýkonnější sériová Octavia všech dob je vrcholem nejprodávanější modelové řady značky ŠKODA. Liftback a kombi s logem RS přenášejí na běžné silnice mladoboleslavské sportovní know-how, které již 112 let ukazuje ŠKODA na nejnáročnějších soutěžních tratích celého světa. Z řady vítězství lze zmínit například triumf v Rally Monte Carlo 1977 nebo úspěchy v sérii IRC (Intercontinental Rally Challenge). S třemi celkovými vítězstvími v řadě (2010 až 2012) a díky 27 jednotlivým vítězstvím od roku 2009 je ŠKODA nejúspěšnější značkou v celé historii IRC. Z celkového pohledu pak byl jednou z nejúspěšnějších sezon v dějinám mladoboleslavského motorsportu rok 2012, kdy značka získala nejen titul v IRC a mistrovství Evropy, ale také v Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) a dalších šesti národních šampionátech.

Také v soutěžní sezoně 2013 jede ŠKODA na plný plyn. Své sportovní aktivity značka posiluje například v asijsko-pacifickém regionu. Nově sestavený tým ŠKODA MRF pro Asijsko-pacifický šampionát (APRC) letos vstoupil poprvé na start s plnou tovární podporou a dvěma posádkami. Hned při prvním podniku sezony, který se jel počátkem května na Novém Zélandu, se týmu podařilo dosáhnout double. Posádka týmu MRF pak zvítězila i v dalším závodu, který se jel v Nové Kaledonii. S velkým úspěchem se značka účastní také Mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. V současné době ŠKODA se svou českou posádkou Jan Kopecký/Pavel Dresler jasně vede celkové hodnocení FIA European Rally Championship (ERC). Česká automobilka tak i v nové sezoně navazuje na úspěchy z minulých let.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz