Zavřít

Elektrická Octavia hledá svou rodinu

12. 10. 2012

Kategorie: Společnost

Mladá Boleslav, 12. října 2012 – Vedle několika institucí testuje v současné době elektromobil ŠKODA Octavia Green E Line také rodina jednoho ze zaměstnanců společnosti ŠKODA AUTO. Na facebookovém profilu www.facebook.com/skoda.cz se nyní mohou o půlroční testování ucházet také inovativní rodiny z řad široké veřejnosti. Rodiny zaměstnanců ŠKODA AUTO se této fáze nemohou účastnit.

Flotila elektromobilů ŠKODA Octavia Green E Line je v současné době podrobována testům v běžném silničním provozu. Dosud vozidla poháněná elektřinou ujela více než 120 000 km například ve službách Pražského hradu, energetické společnosti ŠKO-ENERGO, Českého vysokého učení technického v Praze a několika dalších institucí. Od června 2012 již testuje elektromobil rodina jednoho ze zaměstnanců ŠKODA AUTO, která uspěla při výběru v rámci projektu Inovativní rodina.

Soutěž s názvem „Vyzkoušejte si budoucnost osobně: Elektrická Octavia hledá svou rodinu!" navazuje na projekt „Inovativní rodina" a probíhá na facebooku ŠKODA AUTO ČR www.facebook.com/skoda.cz mezi 10. říjnem a 7. listopadem 2012. Rodiny, které se o možnost testovat elektromobil značky ŠKODA chtějí ucházet, budou požádány o vyplnění dotazníku. Ten bude mj. prověřovat podmínky, které jsou nezbytné pro provozování elektromobilu, zkoumat vztah rodin k životnímu prostředí nebo příklady opatření, snižujících spotřebu energie v domácnostech. Mezi další předpoklady k účasti rodin s nejméně jedním dítětem patří vzdálenost bydliště od Prahy do 50 km, nezbytná s ohledem na snadnou dostupnost eventuální technické podpory.

ŠKODA Octavia Green E Line vychází z modelu Octavia Combi. Pohání ji elektromotor s maximálním výkonem 85 kW a točivým momentem 270 Nm. ŠKODA Octavia Green E Line zrychluje z 0 na 100 km/h za 12 sekund. Maximální rychlost automobilu je elektronicky omezena na 135 km/h. Elektrická energie je uchovávána v lithium-iontových článcích uložených pod podlahou. Vůz je vybaven energeticky úspornými prvky a technologiemi, včetně rekuperace brzdné energie. Na jedno nabití baterií ujede elektromobil až 150 km. To je vzdálenost, která odpovídá požadavkům většiny českých řidičů, kteří dojíždějí denně do práce. Doplnění akumulátorů na 80 % přitom zabere přibližně 2,5 hodiny při nabíjení z 400V třífázové zásuvky.

Flotila elektromobilů je vybavena měřicím a komunikačním zařízením, které umožňuje zaznamenávat údaje pro potřeby dalšího výzkumu elektromobility. Testovací elektromobily jsou vybaveny speciálními senzory, které poskytují informace o poloze, venkovní a vnitřní teplotě, zrychlení a dalších provozních parametrech. Data jsou odesílána do Technického vývoje ŠKODA AUTO, který tak získá cenné údaje o provozu elektromobilu při obvyklém rodinném využití, informace o zátěži elektrických systémů či procesech nabíjení a vybíjení akumulátorů v běžném provozu.

Aktivity české automobilky na poli elektromobility jsou důležitou součástí rozsáhlé strategie pohonů a paliv. Sem patří i průběžné zdokonalování vysoce efektivních motorů TDI a TSI a jejich převodovek.

detail

Podobné články

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz