Zavřít

Auta snů na silnicích snů: Trio vozů ŠKODA na soutěži Silvretta Classic

02. 07. 2014

Kategorie: Společnost

Mladá Boleslav, 2. července 2014 – Značka ŠKODA letos na silnice snů v soutěži Silvretta Classic pošle silné trio. Na start nastoupí čerstvě restaurovaná ŠKODA 440 ‚Spartak' z roku 1957, kterou doprovodí ŠKODA Felicia z roku 1961 a ŠKODA 1101 Tudor z roku 1948. Rally Silvretta Classic v rakouském údolí Montafon se letos koná již posedmnácté.

Silvretta Classic je pro značku ŠKODA už tradičně pevným termínem v kalendáři. O víkendu vyrazí na dech beroucí trať kolem masivu Silvretta tři automobilové legendy z Mladé Boleslavi. „Do Montafonu posíláme nádherné vozy z naší sbírky. Diváky a účastníky určitě nadchnou," říká Michal Velebný, koordinátor restaurátorské díly ŠKODA Muzea.

‚Lahůdkou' pro všechny fanoušky historických vozů je ŠKODA 440 ‚Spartak' z roku 1957. Zajímavý soutěžní vůz, který ŠKODA AUTO v posledních letech podrobila důkladné renovaci, se poprvé veřejně účastní veteránské akce. Sportovně laděný Spartak byl postaven podle legendárního soutěžního vozu z poloviny padesátých let. Pod kapotou pracuje čtyřválcový motor o objemu 1.089 cm3 a o výkonu 40 koňských sil. Maximální rychlost činí až 110 km/h.

Působivým reprezentantem šedesátých let je tyrkysově zelený roadster ŠKODA Felicia z roku 1961. Se svými elegantními tvary a výraznými křidélky na zádi je Felicia jedním z nejkrásnějších otevřených vozů své doby a dnes je mezi sběrateli velice oblíbená. Na soutěži Silvretta Classic startuje vůz z historických sbírek mladoboleslavské automobilky. Roadster Felicia se vyráběl v letech 1959 až 1964, z linky sjelo kolem 15.000 těchto vozů. Vedle skládací střechy byla v nabídce také varianta hardtop. Vůz poháněl čtyřválcový motor o výkonu 50 koňských sil a objemu 1.089 cm3. Maximální rychlost činí 130 km/h.

Nejstarším automobilem značky ŠKODA bude v Montafonu ŠKODA 1101 Roadster z roku 1948, známější pod jménem Tudor. Tento na svou dobu luxusní vůz sloužil po roce 1948 na Úřadu vlády a od roku 1969 je ve sbírkách automobilky ŠKODA AUTO. Tudor je významným reprezentantem éry po druhé světové válce. Čtyřválcový motor o výkonu 32 koňských sil disponuje zdvihovým objemem 1.089 cm3.

Silvretta Classic v rakouském alpském údolí Montafon patří mezi neznámější veteránské akce v Evropě, v roce 2014 se bude konat posedmnácté. Trasa rally měří celkem 530 kilometrů a vede po nejkrásnějších silnicích rakouského Vorarlberska a kolem masivu Silvretta až na Bielerhöhe ve výšce 2.032 metrů. V soutěži jde hlavně o maximální preciznost. V rychlostních zkouškách se hodnotí dodržení přesnosti na setinu vteřiny.

detail

Podobné články

IT společnosti Škoda Auto získalo certifikát

IT společnosti Škoda Auto získalo certifikát "Česká kvalita"

Ocenění, udělované Elektrotechnickým zkušebním ústavemVýkonné IT podporuje růstovou strategii automobilky. Praha/Mladá Boleslav, 5. listopadu 2010 – Interní IT služby ve Škoda Auto získaly certifikát „Česká…... Číst dále

Copyright 2013, ŠkodaPortál.cz

info@skodaportal.cz